Ο ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Ο ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Ο φωτισμός ενός σπιτιού είναι ένα ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης. Ο κακός φωτισμός μπορεί να αχρηστεύσει όλη την προσπάθεια που επενδύσατε στην εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού σας και, ακόμη χειρότερα, να βλάψει την όραση και την ψυχοσωματική ισορροπία σας, όπως αναφέρουν μελέτες ψυχολόγων.rn

Για να κατανοήσετε ποιος φωτισμός θεωρείται κατάλληλος για τον κάθε χώρο του σπιτιού και από τι φωτιστικά πρέπει να απαρτίζεται θα αναφέρουμε τα είδη φωτισμού τα οποία εντοπίζουν οι ειδικοί. Υπάρχει ο γενικός φωτισμός, ο οποίος είναι ομοιόμορφος, διάχυτος, αντικαθιστά τον φυσικό φωτισμό της ημέρας και πρέπει να υπάρχει σε όλα τα δωμάτια. Οτοπικός φωτισμός είναι απαραίτητος για την εργασία και γι' αυτό τον συναντάει κάποιος στην κουζίνα, πάνω σε γραφεία, στα τραπέζια και στα κομοδίνα. Στη συνέχεια, οατμοσφαιρικός ή έμμεσος φωτισμός, όπου δεν φαίνεται η πηγή φωτισμού, ενδείκνυται για χαλάρωση και συνηθίζεται να υπάρχει σε δωμάτια πολλαπλών χρήσεων, όπως το καθιστικό, τα υπνοδωμάτια και το σαλόνι. Αυτός μπορεί να επιτευχθεί με φωτιστικά επιδαπέδια ή ακόμη και με απλίκες που έχουν ρεοστάτη για να τον ρυθμίζετε. Τέλος, υπάρχει και ο θεατρικός φωτισμός, ο οποίος θεωρείται κατάλληλος για εφέ, δηλαδή όταν θέλετε να φωτίσετε κάποια αντικείμενα όπως έναν πίνακα. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιούνται σποτ.

Απαραίτητη η μελέτη

«Για να επιτύχετε τον κατάλληλο φωτισμό που επιθυμείτε στο κάθε σημείο πρέπει να φροντίσετε να έχει γίνει μελέτη φωτισμού την περίοδο που κατασκευάζετε το σπίτι σας»τονίζει ο διακοσμητής εσωτερικών χώρων κ. Π. Νικολαΐδης. Στο σαλόνι-τραπεζαρία, επειδή πρόκειται για ένα ποικιλότροπα χρησιμοποιούμενο χώρο, μπορεί να υπάρξει ευελιξία σε ποιότητα και ποσότητα φωτισμού. Αν και δεν μπορεί να υπάρξει γενικός κανόνας για τον φωτισμό ενός τέτοιου χώρου, «πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεκινάει από φωτιστικά εδάφους με ισχυρό έμμεσο φωτισμό, με ενσωματωμένο ρεοστάτη για αλλαγές στη στάθμη, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ορισμένα επιτραπέζια θα εξασφαλίσουν ατμόσφαιρα ή τοπικό φωτισμό για διάβασμα, τηλεόραση κλπ. Με απλίκες στους τοίχους μπορείτε να επιτύχετε ενίσχυση του φωτισμού ή δημιουργία διακοσμητικών φωτοσκιάσεων. Τέλος, με διάφορα σποτ, μπορείτε να τονίσετε πίνακες, φυτά, γλυπτά ή σημαντικές λεπτομέρειες» αναφέρει μελέτη της εταιρείας Artemide Ελλάς ΑΕ.

«Στα υπνοδωμάτια φροντίστε να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα» προτείνουν οι ειδικοί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με φωτιστικά έδαφος με ενσωματωμένο ρεοστάτη που επιτρέπει αυξομειώσεις στο φως ή απλίκες στους τοίχους. Το κλασικό κρεμαστό οροφής είναι αποδεκτό μόνο αν κεντράρεται πάνω από το κρεβάτι, αλλιώς θα δείχνει παράταιρο, οπότε είναι προτιμότερη η πλαφονιέρα. Τα σποτ πρέπει να αποφεύγονται γιατί δημιουργούν υπερένταση. Ο φωτισμός δίπλα στο κρεβάτι μπορεί να γίνει με επιτραπέζια φωτιστικά πάνω στα κομοδίνα ή με φωτιστικά που βιδώνουν πάνω στον τοίχο ή στην πλάτη του κρεβατιού για εξοικονόμηση χώρου. Για τα παιδικά υπνοδωμάτια το πρωταρχικό κριτήριο στον φωτισμό είναι η ασφάλεια. Προσέξτε σε ποιο σημείο θα βρίσκονται τα φωτιστικά προκειμένου να μην μπορεί εύκολα το παιδί να τα φθάσει και προτιμήστε να έχουν καλυμμένη τη φωτεινή πηγή ή τουλάχιστον φωτιστικά που δεν θερμαίνονται.

Η κουζίνα είναι ένας χώρος εργασίας, υψηλών απαιτήσεων σε φωτισμό για να αποφευχθούν τα οικιακά ατυχήματα. Το κλασικό κρεμαστό φωτιστικό στη μέση δεν αρκεί. Χρειάζεται λοιπόν και επαρκής τοπικός φωτισμός, που μπορεί να γίνει εύκολα με λάμπες φθορισμού συνήθως κάτω από τα ντουλάπια και με τουλάχιστον δύο κεντρικά φωτιστικά οροφής ή με φωτισμό φθορισμού για άπλετο γενικό φωτισμό, που θα βοηθάει να βλέπουμε μέσα στα ντουλάπια και στις κάθετες επιφάνειες των ηλεκτρικών συσκευών. Στο μπάνιο η βάση μπορεί να είναι ένα κεντρικό φωτιστικό στην οροφή, κυρίως πλαφονιέρα. Το φως στον καθρέφτη του νιπτήρα πρέπει να βοηθάει στις καλλωπιστικές δραστηριότητές μας, γι' αυτό πρέπει να βρίσκεται μπροστά από το πρόσωπό μας. Αποφεύγετε τα σποτ γιατί δημιουργούν σκιές και κυρίως φωτιστικά χωνευτά στην οροφή γιατί παραμορφώνουν την όψη στον καθρέφτη. Μια σειρά μικρές πλαφονιέρες σε κάθε πλευρά ή πάνω από τον καθρέφτη είναι μια ιδέα.

Τιμές και είδη

Τα φωτιστικά που θα συναντήσετε στο εμπόριο είναι επιτραπέζια, δαπέδου ή κρεμαστά, όπως πολυέλαιοι, πλαφονιέρες, απλίκες και σποτ. Οι τιμές τους αρχίζουν από 2.000 δρχ., αν πρόκειται για ένα απλό φωτιστικό χωρίς κάποια ιδιαίτερη τεχνοτροπία, και μπορεί να ξεπεράσουν τα 2.500.000 δρχ., αν πρόκειται για έναν πολυέλαιο από καλό κρύσταλλο. Αυτή η μεγάλη διακύμανση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει κατ' αρχήν το σχέδιο, δηλαδή αν είναι κατασκευασμένο από κάποιον επώνυμο σχεδιαστή. Η προέλευσή του, αν είναι εγχώριο ή εισαγωγής, συμβάλλει και αυτή. Ακόμη, η τεχνολογία, οι προδιαγραφές ασφαλείας (π.χ. να μη μεταδίδει τη φωτιά) και η διάρκεια ζωής του καθορίζουν το οικονομικό αντίτιμο που θα πληρώσετε.

Ενα φωτιστικό δεν είναι απλώς ένα διακοσμητικό στοιχείο αλλά έχει κυρίως χρηστική σημασία. Πρέπει να προσέχετε «από πού τα προμηθεύεστε: να είναι καταστήματα με καλό όνομα στην αγορά προκειμένου να διαθέτουν φωτιστικά που να έχουν διάρκεια ώστε να μην αχρηστευθούν σε μικρό χρονικό διάστημα. Και προπαντός να τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας» τονίζει η σύμβουλος φωτισμού κυρία Κική Μάθιου. Το τελευταίο στοιχείο μπορείτε να το ελέγξετε από τα ειδικά σήματα που οφείλουν να έχουν τα φωτιστικά. Τα πιο συνηθισμένα σήματα ανάλογα με τη χώρα προέλευσης που θα συναντήσετε είναι: CE, UL, IMQ, TUV, EUR, ΚΕΜΑ, GS κ.ά.

Το αν είναι χειροποίητα αλλά και το υλικό κατασκευής τους είναι στοιχεία που επιβαρύνουν το κόστος. Αν έχει χρησιμοποιηθεί πολύ καλή ποιότητα κρυστάλλου, πορσελάνης, αν είναι επίχρυσα, επάργυρα ή αν έχουν στολισθεί με μεταξοτυπίες πάνω στο κρύσταλλο κ.ά., είναι φυσικό να μην έχουν την ίδια τιμή με κάποιο μεταλλικό ή ακόμη και χάρτινο από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά. Η συνηθέστερη γκάμα τιμών στα περισσότερα καταστήματα όσον αφορά τα επιτραπέζια είναι 15.000-200.000 δρχ., τα επιδαπέδια 30.000-250.000 δρχ., τις πλαφονιέρες 30.000-150.000 δρχ., τις απλίκες 20.000-80.000 δρχ. και τα σποτ 2.000-30.000 δρχ. Συγκεκριμένα για τα σποτ πρέπει να υπολογίσετε ακόμη ένα έξοδο αν θέλετε να τοποθετηθούν πάνω σε ράγα ή να κατασκευασθεί ψευδοροφή. Η ράγα μπορεί να αγορασθεί τυποποιημένη ή με το μέτρο. Αν διαθέτει τρία σποτ, μπορεί να σας κοστίσει από 25.000 δρχ. ως και 300.000 δρχ., ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής της. Αν το ταβάνι είναι ψηλό, ενδείκνυται να κρεμασθεί από συρματόσκοινο. Αν προτιμήσετε τη λύση της ψευδοροφής, υπολογίστε την πληρωμή των μαστόρων η οποία κυμαίνεται από 6.000 δρχ. ως 9.000 δρχ. το τ.μ., ανάλογα με το σχήμα που θα επιλέξετε. Η τετραγωνισμένη θεωρείται πιο εύκολη και συνεπώς πιο φθηνή από κάποια με καμπύλες. Στη συνέχεια, βέβαια, υπάρχει και το κόστος βαψίματος της ψευδοροφής, για το οποίο μπορεί να πληρώσετε περίπου από 1.500 δρχ. ως 5.000 δρχ. το τ.μ. αν επιθυμείτε ειδικά χρώματα και κάποια ειδική τεχνοτροπία.

Ενα σημείο που σίγουρα θα σας ενδιαφέρει και πρέπει να έχετε κατά νου στην επιλογή του είδους των φωτιστικών είναι η αγορά των λαμπτήρων, από το είδος των οποίων εξαρτάται η κατανάλωση ρεύματος που θα κάνετε. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 20% του λογαριασμού της ΔΕΗ αφορά τον φωτισμό.

Μπορεί το ποσοστό να είναι σχετικά μικρό αλλά αν κάνετε τη σωστή επιλογή λαμπτήρων μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα.

Στην αγορά κυκλοφορούν, εκτός από τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, οι λάμπες αλογόνου και φθορισμού ­ σωληνωτοί ή ηλεκτρονικοί με κοινό ντουί που εφαρμόζονται σε όλα τα φωτιστικά.

Η πρώτη κατηγορία μπορεί να έχει φθηνό κόστος αγοράς, περίπου 300-400 δρχ. ο ένας, ενώ στη δεύτερη μια μέση τιμή είναι γύρω στις 2.000 δρχ. και στην τρίτη κατηγορία το κόστος μπορεί να κυμανθεί από 2.000 δρχ. ως 10.000 δρχ. αλλά κατ' αρχήν η διάρκεια ζωής είναι πολύ μικρότερη, 1.000 ώρες, ενώ στις αλογόνου είναι 2.000-4.000 ώρες και στις φθορισμού από 6.000 ως 16.000 ώρες.

Επιπλέον οι λάμπες αλογόνου έχουν περίπου δύο φορές μεγαλύτερη απόδοση από τις κοινές ενώ οι φθορισμού τέσσερις ως πέντε φορές. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, οι καταναλωτές, αν προτιμήσουν τις λάμπες φθορισμού από τις κοινές, μπορεί να κερδίσουν ως και 3.570 δρχ. περίπου τον χρόνο ανά ηλεκτρονικό λαμπτήρα 20W ή σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ως 24.000 δρχ. και σύμφωνα με μελέτες εταιρειών με λαμπτήρες ως και 28.760 δρχ. τον χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ